Traducción / Translation

Moltes gràcies per millorar aquest blog amb les vostres aportacions.
No us talleu gens!


19 de maig 2011

OpenData? Si home, i què més???

Ahir vaig assistir a una sessió sobre "Usos i funcionament del DataWareHouse" de la institució en la qual treballo i vaig comprovar, un cop més, l'anacronisme en què ens movem.

Ara que ja fa uns quants dies que la Generalitat de Catalunya disposa d'un projecte d'obertura de dades públiques (del qual el personal responsable de l'explotació de les nostres dades no en tenia coneixement), de la mateixa manera que el Govern Basc i moltes altres administracions d'Espanya i de la resta del món; i després d'haver escoltat fa menys d'una setmana, en el marc de la I Jornada EDO/CEJFE, una interessant conferència d'Esteve Almirall titulada "La innovació oberta en el sector públic", en la qual va presentar experiències concretes d'OpenData com ara Civic Commons o Code for America, nosaltres encara estem només acumulant dades (afortunadament, que fa quatre dies, ni això!) i generant informes sota demanda per distribuir-los amb molta cura, no sigui que... no sigui que què?

De què tenim por? La transparència és necessària en les administracions públiques, i posar les dades a l'aparador ha de resultar útil a dues bandes: d'una banda la ciutadania s'ha de beneficiar de l'accés transparent a totes les dades al voltant de l'activitat de l'administració (sigui de manera directa o sigui mitjançant aplicacions que explotin les dades) i l'administració s'ha d'aprofitar de les múltiples mirades que detectaran mancances i proposaran millores que ajudaran l'administració a ser més eficient i més eficaç.

Però de moment tractem les dades com a un bé a custodiar (potser no és casual que la gestió de les dades, al menys en el cas de la meva organització, estigui sota el mateix paraigües que l'arxiu i el registre) i no com a una eina de coneixement amb un potencial creixent quant més a l'abast estigui.

En fi, seguiré llegint, mirant i escoltant el que fan fora, perquè a casa meva anem al vagó de cua.

1 comentari:

  1. Estoy contigo.

    Esto me hace venir a la cabeza una frase que ponía en un libro de criptografía que leí, y que decía algo así como:

    Quien basa la seguridad de la información en la ocultación (secretismo para entendernos) está condenado al fracaso.

    Y esto es así porque tarde o temprano las cosas se acaban sabiendo por diferentes razones.

    El problema que existe en la administración pública es que para poder ser transparentes primero necesitas ser honrado y aquí quizá ya no está el agua tan clar.

    Además para poder tener un sistema 'OpenData' necesitas tener personas que tengan esa mentalidad, y claro, ahí volvemos a tener otro problema.

    Salut

    ResponElimina

M'agradarà conèixer la teva opinió... anima't!